úterý 22. května 2012

Zpravodaj pro makléře, květen 2012


posílám vám květnové číslo Zpravodaje pro realitní makléře. Je plné aktuálních informací z různých oblastí Věřím, že v něm každý najdete to, co zajímá právě vás, stejně tak, jako nové podnětné tipy pro vaší práci.
Miloš Motoška -  redaktor ZRM a makléř RE/MAX Alfa.

Zprávy z hypotečního trhu

Květen
Na trhu se již etablovala další banka - Equa bank. Tato banka se neprofiluje nejnižšími sazbami na trhu, ale schopností akceptovat některé nestandardní klienty - například příjmy v hotovosti. Celkově se tato banka snaží o maximální flexibilitu.
Ostatní banky se rovněž snaží spíše řešit nestandardní situace, než jít ještě níže se sazbami.
Sazby se stále pohybují okolo historických minim. Platí, že více než v minulosti jsou banky schopny individuálně jednat o slevách na sazbě.
Na trh se v květnu „vrací" opět Raiffeisen bank, u bonitních klientů se opět dostávají se sazbami na úroveň ostatní konkurence a stále mají svou bezkonkurenční „variabilní hypotéku".
Tento rok
Počátek roku 2012 znamenal nárůst objemu obchodů, je však třeba si uvědomit, že se na tom výrazně podílí refinancování existujících hypoték. Konec dubna a začátek května je ve znamení mírného oživení trhu nových hypoték.
Sazby
v průběhu ledna-února došlo k mírnému nárůstu úrokových sazeb, nicméně v průměru se stále sazby u 85% hypoték pohybují okolo 3,5% u plovoucích sazeb okolo 2,5 %. Česká spořitelna naopak na počátku března znovu lehce snížila sazby. Na počátku května lehce snížila sazby i Komerční banka. Velmi nízké sazby i nadále drží i LBBW bank. Zde je ovšem problém s velmi dlouhou dobou vyřizování úvěru. Mnoho obchodů se realizuje i nadále v oblasti refinancování, kde díky situaci na trhu klienti dosahuji výrazné snížení splátek. Odhaduje se, podíl refinancování je okolo 30 %celého trhu. To může být zajímavé i pro Vás makléře, pokud máte hypotéku a blíží se Vám konec fixačního období !!! Tím spíše, že u refinancování obvykle není třeba již dokládat příjmy ani nový odhad.
Očekávaný vývoj úrokových sazeb
Všichni asi víme, že vývoj na trhu je poměrně těžko předvídatelný. Přesto si troufnu předpovídat, že pokud nedojde k nějakému finančnímu zemětřesení, budou se sazby do konce letošního roku držet zhruba na současných úrovních (předpověď duben 2012). Květen - zatím tento trend potvrzuje. Skutečnost, že státy EU jsou nuceny k úsporným opatřením snižuje poptávku po nových úvěrech ze strany státního sektoru.
Volba fixace úrokové sazby
Hodně klientů si neuvědomuje, že nejde jen o zajištění nízké sazby na co nejdelší dobu, ale také o jeho závazek. Předčasné splacení fixované hypotéky s sebou nese poměrně vysoké sankce za předčasné splacení. Banky tuto sankci zásadně neodpouštějí!!! Výjimkou je případ převzetí hypotéky kupujícím nebo nová hypotéka kupujícího u banky, kde má hypotéku prodávající. Vše je však třeba s bankou projednat dopředu!!
Plovoucí sazby
Tyto sazby jsou v současné době velmi nízké (2,5-3%) Je na zvážení klienta zda chce nést riziko možného rychlého navýšení sazby.
Posuzování příjmů OSVČ
Banky již začaly postupně i metodicky řešit dilema mezi optimalizací daní a potřebou prokázat co nejvyšší příjem a to především u OSVČ, kteří využívají nákladový paušál. Část bank již takovéto případy umí řešit oficiálně - modifikací propočtu příjmů.
Gepard a konkurence
Společnost Gepard Finance dosáhla v roce 2011 objemu zprostředkovaných úvěrů ve výši 6,9 mld Kč! Jedná se opět o historicky nejvyšší obrat firmy. Mezi hypotéčními brokery je Gepard s výrazným náskokem největší firmou. I první měsíce roku 2012 potvrzují rostoucí trend.
Autor článku: Ing. Pavel Aron, majitel franšízy GEPARD

Realitní událost roku - vystoupení Toma Ferryho se blíží

Vystoupení Toma Ferryho se blíží. Nemáte na vystoupení tohoto výborného realitního trenéra ještě zakoupenou vstupenku? Tak neváhejte. Strategie, které vám Tom ukáže mohou významně pozitivně ovlivnit vaše působení v realitách.
Více informací o jeho vystoupení v Praze dne 19. června najdete zde>>

Znáte svůj produkt?

BAUEROVA VILA, Libodřice - UNIKÁT ČESKÉHO KUBISMU

Dům, vybudovaný pro statkáře Adolfa Bauera, pochází z let 1912-1914. Stavební projekt byl silně ovlivněn kubismem, což je u venkovského domu neobvyklé. Vila v nedávné době prošla náročnou rekonstrukcí, za zmínku stojí především obnovené interiéry, které kopírují původní design. Zajímavé jsou repliky tapet, podlahových krytin, unikátní soubory dobové keramiky, nábytku i interiérového zařízení.

Obrazová příloha: http://www.portalkolin.cz/bauerova-vila-libodrice/ 

Osudy zblízka:

Majitel Adolf Bauer ve vile, umístěné v bezprostředním sousedství bodřického velkostatku, pobýval až do roku 1929, kdy zemřel na cukrovku. Manželka Emílie se později znovu provdala a s dcerami Hanou a Věrou se odstěhovaly do Prahy. Za protektorátu byla Bauerova vila jako židovský majetek zabavena a Bauerova rodina zahynula během holocaustu. Dům se roku 1941 dostal pod německou hospodářskou správu a usadil se zde říšský občan Augustin Juppe, který ji spravoval až do konce války. Po ní vila připadla obci a byla sídlem její správy, později tu sídlila například knihovna či kadeřnictví. V roce 1987 byla prohlášena za kulturní památku, obec však neměla na její rekonstrukci prostředky, a proto ji v roce 2002 prodala Nadaci českého kubismu, jež v letech 2005-2007 provedla, podle projektu Ing. arch. Michala Sborwitze, rekonstrukci. Dochované části interiéru doplňuje kubistický nábytek, porcelán či sochy Otty Gutfreunda.

Kdo ji postavil?

Josef Gočár: "Kdo mnoho mluví, málo cítí"

Josef Gočár (1880-1945) je jednou z nejvýraznějších osobností architektury první poloviny 20. století, narozen v Semíně, od roku 1903 studoval v ateliéru Jana Kotěry na uměleckoprůmyslové škole v Praze a později pracoval v jeho ateliéru. Po roce 1908 byla jeho samostatná tvorba považována za vrchol české moderní architektury.

Náš tip:

Bauerova vila je po prodělané rekonstrukci znovu přístupná veřejnosti. Udělejte si výlet do Libodřic u Kolína a navštívíte Muzeum Josefa Gočára a galerii kubistického designu, dům až po okraj naplněný tímto slavným stylem: od šálků až po tapety! Prohlídka Bauerovy vily je možná od úterý do neděle po objednávce den předem na telefonu 602 188 419

Autor článku: Miloš Motoška

Rozhovor s úspěšným makléřem

Iva Lexová
Pracuje v síti RE/MAX od května r. 2008 v kanceláři RE/MAX Dynamic v Českých Budějovicích. V r. 2011 měla 50 realizovaných případů : 39 prodejů ( vč. těch ve spolupráci ) a 11 pronájmů. Dosažený obrat v r. 2011 : cca. 1.800.000,- Kč. Průměrný počet nemovitostí v nabídce:  cca. 20 + developerské projekty

Jak dlouho pracujete v realitách a proč jste se rozhodla být realitním makléřem?

V realitách pracuji od r. 1996, v této době nebyla práce realitního makléře obvyklá, dostala jsem se k ní náhodou, ale během krátké doby jsem cítila, že je to „to pravé"

Co považujete u práce v realitách za nejdůležitější ? 
Korektnost, spolehlivost, cit pro obchod, odborné znalosti a získání důvěry klienta.

Co vás na práci realitního makléře nejvíce baví a co vám naopak na této práci vadí?
Oceňuji zejména rozmanitost a pestrost jednotlivých obchodních případů a kontakt s lidmi. Naopak mi ubírá síly a chuť do práce, když narazíte na nespolehlivé a nepříjemné jedince. Ale to zkrátka k práci s lidmi patří. Naštěstí je víc těch prvních.

V čem si myslíte, že spočívá jádro vašeho úspěchu?
Zejména v tom, že mne moje práce baví a dělám ji s chutí a vlastně to ani neberu jako práci.

Co je podle vás na práci realitního makléře nejtěžší a jaké bariéry jste musela na cestě za úspěchem překonat?
Občas se setkávám, stejně jako většina makléřů, s negativním názorem na realitní kanceláře. U některých lidí je náročné docílit toho, že změní názor.

Jakým způsobem získáváte klienty (prodávající či kupující)?
Klienty získávám již výhradně na základě referencí.  Nemalou část obchodů mám z tzv. řetězení, jak nazvala trefně Katka Budská obchody, které na sebe navazují.

Jakým způsobem prodáváte nemovitosti, jaké metody se vám nejvíce osvědčily?
K prezentaci nemovitostí používám standardní způsoby. Osvědčilo se mi dát klientovi (kupujícímu i prodávajícímu) přiměřený prostor. Nenaléhat na něj ani s podpisem zprostředkovatelské, ani depozitní smlouvy. Klient by měl získat důvěru a mít pocit, že je to jen jeho rozhodnutí, ne že ho do podpisu někdo dotlačil.

Proč jste se rozhodla právě pro RE/MAX? V čem je pro vás spolupráce se společností RE/MAX výhodná?
Před vstupem do sítě RE/MAX jsem mnoho let pracovala v menší, regionální realitní kanceláři.  Kancelář v r. 2008 skončila svou působnost a volba na RE/MAX padla víceméně opět náhodou. Dnes jsem přesvědčená, že to bylo skvělé rozhodnutí. Tímto krokem má práce dostala jiný směr.  Dokážu porovnat a ocenit rozdíl mezi malou kanceláří a výhodami velké sítě.

Jaké máte plány do budoucna?
V druhé polovině roku bych ráda absolvovala kurs CRM ISO, pokud to čas dovolí.

Co byste doporučila ostatním realitním makléřům, kteří chtějí být také úspěšní? Chtěla byste jim něco vzkázat?
Myslete pozitivně, to je základ toho, aby se Vám začalo dařit.

Odpovídala: Iva Lexová, nejúspěšnější makléř RE/MAX Dynamic v roce 2009, 2010 a 2011
Zpracoval: Miloš Motoška
Děkujeme za vaší zpětnou vazba k této rubrice. Jsme rádi, že vás inspiruje. Rozhodli jsme se proto "Rozhovory s úspěšnými makléři" umístit i na internetu zde>>
Jestliže jednáte s jedincem podle toho, jaký je, zůstane takový, jaký je, ale pokud s ním jednáte podle toho, jakým by měl a mohl být, stane se takovým, jakým by být měl a mohl.Johann Wolfgang Von Goethe
Nechte si zasílat citáty. Registraci provedete zde>>

Zdraví, kondice a relaxace

V předminulém čísle jsem sliboval novou rubriku. Tady je. Jsem přesvědčen, že s dobře vykonanou prací jde ruku v ruce i odpočinek a relaxace a to i pro vyznavače neustálého zvyšování výkonu. Tak jako stroj nepodá výkon bez údržby, nemůže člověk očekávat ani výkon, ani zdraví bez správného odpočinku. Jaký odpočinek či relaxace je ta správná, to si musí u sebe vypozorovat každý sám. Dnes nabízím inspiraci zcela tradiční - relaxační masáž. Zeptal jsem se Jiřího Flekače - profesionála s dlouholetou praxí s masírováním od vrcholových sportovců až po pracující v kancelářích.
Je masáž léčebná procedura, nebo může být využívána k prevenci a celkové zdravé kondici?
Zdravotní - léčebná masáž je především určena pacientům, kteří jsou po různých úrazech. Jedná se o speciální masáž, která se převážně věnuje postiženým partiím. Patří sem i různé chiropraktické úkony. Jako prevenci bych doporučoval jiný druh masáže např. relaxační, sportovní.
Dnes se nabízí celá řada masáží, od u nás tradičních relaxačních masáží, až po masáže exotické. Jaké druhy masáží považujete za tradiční u nás?
Za u nás tradiční preventivní masáž považuji tzv. Švédskou masáž, která je pro člověka evropského typu nejvhodnější.
Jak často byste zdravému člověku doporučil dát si masáž? Záleží na jeho povolání (pracovní náplni)?
Tak jako u všech činností, je důležitá pravidelnost. Ideální je každý týden půl hodiny, alespoň jednou za měsíc je vhodná celková masáž. V dnešní uspěchané době lze tolerovat jako prevenci jednou za 14 dní. Pro každého se sedavým zaměstnáním bych doporučil alespoň jednou za 14 dní celkovou masáž, při které se vyplaví škodliviny z těla, dojde k celkovému protažení těla. Zde bych chtěl upozornit i na skutečnost, že při masáži dochází k podobným procesům jako při posilování svalů.
Kdy ucítím dlouhodobě fungující účinek?
Účinek masáže se projeví okamžitě. Jak jsem již zmínil, dochází při ní ke stavům jako při posilování, proto může po prvních masážích bolet tělo. To postupně odezní a asi po třech opakování se dostaví příjemný pocit. Masáž může být i u některých jedinců návyková (úsměv...) a jsou i lidé, kteří bez ní nemohou být.
S jakými dalšími procedurami se dá masáž kombinovat?
Masáž lze výborně kombinovat s plaváním, saunou. Pokud jde o saunu, výborné je, zajít si k masérovi na masáž ihned po saunování. Tělo je uvolněné a póry otevřené. Tak se nejlépe vyplavují nečistoty z těla.
Z jakých oborů jsou vaši klienti, kteří tyto masáže využívají pravidelně?
Na masáž chodí lidé ze všech oborů. Největší klientelu tvoří lidé se sedavým zaměstnáním. Hlavně lidé, kteří pracují s PC.
Co k masáži potřebuji? Jak se chovat po masáži?
K masáži člověk nemusí mít žádné přípravky. Vše mu poskytne masér. Doporučuji se po masáži bezprostředně nekoupat a když, tak jenom čistou vodou. Po masáži jsou otevřené póry v kůži, které se použitím mýdla uzavřou a tělo nemůže vylučovat škodliviny.
Jak dlouho masírujete, jaké máte reference?
Masíroval juniorskou reprezentaci České republiky, reprezentaci ČR chodce, reprezentaci krasobruslařů, fotbalový oddíl Slávia Praha, fotbalový oddíl Viktoria Žižkov. Protože se jednalo o vrcholový sport, byla velice zajímavá a dost užitečná spolupráce s lékaři. Tyto poznatky uplatňuji dále v mé praxi. Masíruji 23 let, prošla mi rukama řada významných lidí za sportu i z kultury.
Odpovídal: Jiří Flekač
Zpracoval: Miloš Motoška

Realitní profesionál 1 vám pomůže nastartovat podnikání v realitách

Nejbližší trénink začíná v Praze dne 8. 6. 2012 pod vedením lektorky Nikol Kiššové. Poslední 2 volná místa. Přihlaste se u lektorky na nikol.kissova@re-max.cz, tel. 604 442 422.

Ať se vám daří.

Žádné komentáře:

Okomentovat